Składniki na pulpeciki:
• 1 szklanka kuskus
• 3/4 szklanki wrzącego mleka lub bulionu
• 1 cebula, drobno posiekana
• 1 szklanka zmielonego mięsa z chudej cielęciny
• 2 jajka
• przyprawa do mięsa cielęcego lub suszony majeranek, oregano, bazylia
• bułka tarta
Dodatki:
• małe ziemniaczki
• brokuł, oddzielone różyczki
• oliwa z oliwek
• sól i czarny pieprz
• szaszłyki, moczone przez 15 minut w zimnej wodzie Wykonanie:
- Kaszkę kuskus zalać mlekiem lub bulionem, przykryć na 5 minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Na oliwie zrumienić cebulę. Mięso mielone dusić przez 20 minut na patelni, na 1 łyżce oliwy, podlewając wodą. Doprawić solą i pieprzem, odparować. Miękką cielęcinę wymieszać z kaszką, cebulą i 1 jajkiem, doprawić przyprawą do cielęciny lub ziołami. Ulepić pulpeciki i obtoczyć je w roztrzepanym drugim jajku oraz bułce tartej.
- Ziemniaki i brokuła ugotować w osolonej wodzie al dente. Nadziewać na szaszłyki na przemian z pulpecikami. Polać oliwą z oliwek i zapiekać pod średnio rozgrzanym grillem w piekarniku przez około 30 minut, raz przewracając szaszłyki. Danie posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z sosem miętowym (przepis poniżej).
Sos miętowy
Sos miętowy przygotowany na bazie białego wina, z dodatkiem pieczonego jabłka. Tak jak każdy sos miętowy, tak i ten będzie nieco gorzkawy, ale ma idealną gętą konsystencję i wyjątkowy, intensywny smak. Można go wykorzystać jako dodatek do mięsa lub też w kanapkach. Wystarczy jego niewielka ilość. Składniki:
• 1 cebulka szalotka, pokrojona
• 2 łyżki oleju słonecznikowego
• 1/2 szklanki białego wina
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka miodu
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 garście liści świeżej mięty, posiekane
• 1/2 jabłka, pokrojonego w kosteczkę
Wykonanie:
W rondelku na oleju zeszklić cebulkę. Dodać wino i gotować przez około 5 minut. Wsypać cukier, dodać miód, szczyptę soli, pieprz oraz miętę. Gotować razem bez przykrycia, większość płynu odparować. Na koniec dodać jabłko. Przykryć rondelek i dusić przez chwilę. Sos przetrzeć przez sitko drewnianą łyżką. |