niedziela, 27 marca 2011

More inspiration







Françoise Nielly

Pieczony kurczak z majerankiem z szafranowym puree ziemniaczanym

Składniki, 2 porcje:

Kurczak:

4 małe podudzia kurczaka (najlepiej ekologicznego), ze skórką (każde po 130 g)
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
świeży majeranek (oregano lub szałwia) + do dekoracji
4 duże ząbki czosnku, podzielone na połówki
4 łyżeczki masła
4 plasterki sera pleśniowego (lub sera Brie, Camembert, Philadelphia, ewentualnie 4 łyżki dowolnego serka śmietankowego)
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Szafranowe puree ziemniaczane:
1/2 kg ziemniaków
bulion lub woda
1 mały ząbek czosnku
sól morska
1/3 łyżeczki nitek szafranu
1 łyżka masła
3 łyżki śmietanki kremowej 30%

Przygotowanie:
  • Kurczak: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Podudzia opłukać, osuszyć, oprószyć lekko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (również pod skórką). Odsunąć skórkę z kurczaka i włożyć w środek po 3 gałązki majeranku. Wcisnąć ząbki czosnku, masło i ser pleśniowy. Z powrotem naciągnąć skórkę. Wierzch posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posmarować oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ułożyć w niedużym naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika bez przykrycia. Piec przez 35 minut.
  • Szafranowe puree ziemniaczane: Ziemniaki obrać i ugotować w bulionie razem z obranym czosnkiem. Szafran rozetrzeć w moździerzu na proszek, wymieszać z 2 łyżkami wody z ziemniaków. Ziemniaki odcedzić, pozostawiając czosnek. Dodać rozpuszczony szafran, masło, śmietankę kremową i rozgnieść na gładkie puree. Doprawić ewentualnie solą.
  • Do podgrzanych talerzy nałożyć po 2 łyżki puree z ziemniaków. Na wierzch położyć kurczaka, polać 1 łyżką sosu z naczynia, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekorować świeżym majerankiem.
 

Angelina Jolie Throughout the Years in Vogue

Angelina Jolie is no stranger to the pages of Vogue. The actress was first featured on the cover of the magazine in April 2002, and now many years (and many children) later she's back looking more stunning than ever. See her evolution throughout the years—from brooding bad girl who snagged an Oscar to international human rights activist and larger-than-life silver screen siren.

5 Days, 5 Looks, 1 Girl: Hanneli Mustaparta

Natasha Urbańska....

środa, 23 marca 2011

Naleśniki ze śliwkami....a może dynia ;-)

Składniki:
Ciasto naleśnikowe, około 8 małych naleśników:

100 g mąki pszennej
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
olej roślinny do smażenia

Śliwki:
1/2 kg śliwek węgierek
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki białego wina (lub wody)
1 - 2 łyżki masła Beza:
2 białka
szczypta soli
kilka kropli soku z cytryny lub octu winnego
4 łyżki cukru

Dekoracja: garść liści świeżej mięty lub melisy

Przygotowanie:
  • Cisto naleśnikowe: do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka oraz 5 łyżek mleka. Stopniowo dodając resztę mleka, mieszać trzepaczką lub rózgą, aż masa będzie gładka. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej małej patelni, każdy na 1 łyżeczce oleju.
  • Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wypestkować. Włożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii, wlać białe wino lub wodę. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować jeszcze przez około 3 minuty, aż śliwki puszczą sok i zmiękną. Odcedzić na sicie. Pozostały sok śliwkowo - winny zredukować, gotując go przez około 5 minut, lub do czasu aż będzie odpowiednio gęsty. Śliwkami przełożyć naleśniki, złożyć je w trójkąty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym 1 łyżeczką masła. Resztę masła drobno posiekać i rozłożyć je po naleśnikach. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • Beza: Białka ubić z solą i sokiem z cytryny lub octem winnym na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukier, wciąż ubijając. Ubiajć jeszcze przez około 3 minuty, aż piana będzie lśniąca. Nałożyć bezę na naleśniki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12 - 15 minut, aż beza będzie lekko zrumieniona. Naleśniki polać gęstym sosem śliwkowo - winnym, udekorować świeżą miętą lub melisą.
Składniki, około 10 naleśników:

2 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni, obranej i bez nasion
100 g sera białego (twarogu)

Sos imbirowy:
250 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka świeżo startego imbiru

Ciasto naleśnikowe:
100 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
olej roślinny do smażenia Wykonanie:
  • Przygotować ciasto naleśnikowe: do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól, jajka oraz 5 łyżek mleka. Stopniowo dodając resztę mleka, mieszać trzepaczką lub rózgą, aż masa będzie gładka. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
  • W międzyczasie przygotować dynię i gotować ją na parze do miękkości przez około 20 minut.
  • Przygotować sos imbirowy: do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać miód oraz imbir. Gotować aż sos będzie gęsty o konsystencji syropu, przez około 15 minut. Przelać przez sitko, usuwając tarty imbir.
  • Dynię rozgnieść widelcem na puree razem z serem białym, wymieszać z syropem imbirowym.
  • Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej małej patelni, każdy na 1 łyżeczce oleju. Posmarować nadzieniem i złożyć w trójkąty. Podawać same lub z dodatkowym sosem imbirowym.

Spain Vogue....









Kim & Khloe

Robert Rodriguez top
Leila Shams skirt
DVF belt
Christian Louboutin shoes
Alexander McQueen clutch

Alexander McQueen dress
Versace shoes
Giuseppe Zanotti clutch

Iris van Herpen x United Nude S/S 2011



Her...



wtorek, 15 marca 2011

Kim Trend: Tassled Shoulders

Szaszłyki cielęce z ziemniakami i brokułem z sosem miętowym

Składniki na pulpeciki:
1 szklanka kuskus
3/4 szklanki wrzącego mleka lub bulionu
1 cebula, drobno posiekana
1 szklanka zmielonego mięsa z chudej cielęciny
2 jajka
przyprawa do mięsa cielęcego lub suszony majeranek, oregano, bazylia
bułka tarta

Dodatki:

małe ziemniaczki
brokuł, oddzielone różyczki
oliwa z oliwek
sól i czarny pieprz
szaszłyki, moczone przez 15 minut w zimnej wodzie Wykonanie:
  • Kaszkę kuskus zalać mlekiem lub bulionem, przykryć na 5 minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Na oliwie zrumienić cebulę. Mięso mielone dusić przez 20 minut na patelni, na 1 łyżce oliwy, podlewając wodą. Doprawić solą i pieprzem, odparować. Miękką cielęcinę wymieszać z kaszką, cebulą i 1 jajkiem, doprawić przyprawą do cielęciny lub ziołami. Ulepić pulpeciki i obtoczyć je w roztrzepanym drugim jajku oraz bułce tartej.
  • Ziemniaki i brokuła ugotować w osolonej wodzie al dente. Nadziewać na szaszłyki na przemian z pulpecikami. Polać oliwą z oliwek i zapiekać pod średnio rozgrzanym grillem w piekarniku przez około 30 minut, raz przewracając szaszłyki. Danie posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z sosem miętowym (przepis poniżej).
Sos miętowy
Sos miętowy przygotowany na bazie białego wina, z dodatkiem pieczonego jabłka. Tak jak każdy sos miętowy, tak i ten będzie nieco gorzkawy, ale ma idealną gętą konsystencję i wyjątkowy, intensywny smak. Można go wykorzystać jako dodatek do mięsa lub też w kanapkach. Wystarczy jego niewielka ilość. Składniki:
1 cebulka szalotka, pokrojona
2 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki białego wina
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
2 garście liści świeżej mięty, posiekane
1/2 jabłka, pokrojonego w kosteczkę

Wykonanie:
W rondelku na oleju zeszklić cebulkę. Dodać wino i gotować przez około 5 minut. Wsypać cukier, dodać miód, szczyptę soli, pieprz oraz miętę. Gotować razem bez przykrycia, większość płynu odparować. Na koniec dodać jabłko. Przykryć rondelek i dusić przez chwilę. Sos przetrzeć przez sitko drewnianą łyżką.