środa, 23 marca 2011

Naleśniki ze śliwkami....a może dynia ;-)

Składniki:
Ciasto naleśnikowe, około 8 małych naleśników:

100 g mąki pszennej
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
olej roślinny do smażenia

Śliwki:
1/2 kg śliwek węgierek
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki białego wina (lub wody)
1 - 2 łyżki masła Beza:
2 białka
szczypta soli
kilka kropli soku z cytryny lub octu winnego
4 łyżki cukru

Dekoracja: garść liści świeżej mięty lub melisy

Przygotowanie:
  • Cisto naleśnikowe: do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka oraz 5 łyżek mleka. Stopniowo dodając resztę mleka, mieszać trzepaczką lub rózgą, aż masa będzie gładka. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej małej patelni, każdy na 1 łyżeczce oleju.
  • Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wypestkować. Włożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii, wlać białe wino lub wodę. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować jeszcze przez około 3 minuty, aż śliwki puszczą sok i zmiękną. Odcedzić na sicie. Pozostały sok śliwkowo - winny zredukować, gotując go przez około 5 minut, lub do czasu aż będzie odpowiednio gęsty. Śliwkami przełożyć naleśniki, złożyć je w trójkąty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym 1 łyżeczką masła. Resztę masła drobno posiekać i rozłożyć je po naleśnikach. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • Beza: Białka ubić z solą i sokiem z cytryny lub octem winnym na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukier, wciąż ubijając. Ubiajć jeszcze przez około 3 minuty, aż piana będzie lśniąca. Nałożyć bezę na naleśniki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12 - 15 minut, aż beza będzie lekko zrumieniona. Naleśniki polać gęstym sosem śliwkowo - winnym, udekorować świeżą miętą lub melisą.
Składniki, około 10 naleśników:

2 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni, obranej i bez nasion
100 g sera białego (twarogu)

Sos imbirowy:
250 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka świeżo startego imbiru

Ciasto naleśnikowe:
100 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
olej roślinny do smażenia Wykonanie:
  • Przygotować ciasto naleśnikowe: do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól, jajka oraz 5 łyżek mleka. Stopniowo dodając resztę mleka, mieszać trzepaczką lub rózgą, aż masa będzie gładka. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
  • W międzyczasie przygotować dynię i gotować ją na parze do miękkości przez około 20 minut.
  • Przygotować sos imbirowy: do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać miód oraz imbir. Gotować aż sos będzie gęsty o konsystencji syropu, przez około 15 minut. Przelać przez sitko, usuwając tarty imbir.
  • Dynię rozgnieść widelcem na puree razem z serem białym, wymieszać z syropem imbirowym.
  • Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej małej patelni, każdy na 1 łyżeczce oleju. Posmarować nadzieniem i złożyć w trójkąty. Podawać same lub z dodatkowym sosem imbirowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz