niedziela, 27 marca 2011

Pieczony kurczak z majerankiem z szafranowym puree ziemniaczanym

Składniki, 2 porcje:

Kurczak:

4 małe podudzia kurczaka (najlepiej ekologicznego), ze skórką (każde po 130 g)
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
świeży majeranek (oregano lub szałwia) + do dekoracji
4 duże ząbki czosnku, podzielone na połówki
4 łyżeczki masła
4 plasterki sera pleśniowego (lub sera Brie, Camembert, Philadelphia, ewentualnie 4 łyżki dowolnego serka śmietankowego)
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Szafranowe puree ziemniaczane:
1/2 kg ziemniaków
bulion lub woda
1 mały ząbek czosnku
sól morska
1/3 łyżeczki nitek szafranu
1 łyżka masła
3 łyżki śmietanki kremowej 30%

Przygotowanie:
  • Kurczak: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Podudzia opłukać, osuszyć, oprószyć lekko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (również pod skórką). Odsunąć skórkę z kurczaka i włożyć w środek po 3 gałązki majeranku. Wcisnąć ząbki czosnku, masło i ser pleśniowy. Z powrotem naciągnąć skórkę. Wierzch posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posmarować oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ułożyć w niedużym naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika bez przykrycia. Piec przez 35 minut.
  • Szafranowe puree ziemniaczane: Ziemniaki obrać i ugotować w bulionie razem z obranym czosnkiem. Szafran rozetrzeć w moździerzu na proszek, wymieszać z 2 łyżkami wody z ziemniaków. Ziemniaki odcedzić, pozostawiając czosnek. Dodać rozpuszczony szafran, masło, śmietankę kremową i rozgnieść na gładkie puree. Doprawić ewentualnie solą.
  • Do podgrzanych talerzy nałożyć po 2 łyżki puree z ziemniaków. Na wierzch położyć kurczaka, polać 1 łyżką sosu z naczynia, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekorować świeżym majerankiem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz