Składniki, 2 porcje:
Kurczak:
• 4 małe podudzia kurczaka (najlepiej ekologicznego), ze skórką (każde po 130 g)
• sól morska
• świeżo zmielony czarny pieprz
• świeży majeranek (oregano lub szałwia) + do dekoracji
• 4 duże ząbki czosnku, podzielone na połówki
• 4 łyżeczki masła
• 4 plasterki sera pleśniowego (lub sera Brie, Camembert, Philadelphia, ewentualnie 4 łyżki dowolnego serka śmietankowego)
• 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Szafranowe puree ziemniaczane:
• 1/2 kg ziemniaków
• bulion lub woda
• 1 mały ząbek czosnku
• sól morska
• 1/3 łyżeczki nitek szafranu
• 1 łyżka masła
• 3 łyżki śmietanki kremowej 30%
Przygotowanie:
- Kurczak: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Podudzia opłukać, osuszyć, oprószyć lekko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (również pod skórką). Odsunąć skórkę z kurczaka i włożyć w środek po 3 gałązki majeranku. Wcisnąć ząbki czosnku, masło i ser pleśniowy. Z powrotem naciągnąć skórkę. Wierzch posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posmarować oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ułożyć w niedużym naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika bez przykrycia. Piec przez 35 minut.
- Szafranowe puree ziemniaczane: Ziemniaki obrać i ugotować w bulionie razem z obranym czosnkiem. Szafran rozetrzeć w moździerzu na proszek, wymieszać z 2 łyżkami wody z ziemniaków. Ziemniaki odcedzić, pozostawiając czosnek. Dodać rozpuszczony szafran, masło, śmietankę kremową i rozgnieść na gładkie puree. Doprawić ewentualnie solą.
- Do podgrzanych talerzy nałożyć po 2 łyżki puree z ziemniaków. Na wierzch położyć kurczaka, polać 1 łyżką sosu z naczynia, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekorować świeżym majerankiem.
| |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz