wtorek, 15 marca 2011

Szaszłyki cielęce z ziemniakami i brokułem z sosem miętowym

Składniki na pulpeciki:
1 szklanka kuskus
3/4 szklanki wrzącego mleka lub bulionu
1 cebula, drobno posiekana
1 szklanka zmielonego mięsa z chudej cielęciny
2 jajka
przyprawa do mięsa cielęcego lub suszony majeranek, oregano, bazylia
bułka tarta

Dodatki:

małe ziemniaczki
brokuł, oddzielone różyczki
oliwa z oliwek
sól i czarny pieprz
szaszłyki, moczone przez 15 minut w zimnej wodzie Wykonanie:
  • Kaszkę kuskus zalać mlekiem lub bulionem, przykryć na 5 minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Na oliwie zrumienić cebulę. Mięso mielone dusić przez 20 minut na patelni, na 1 łyżce oliwy, podlewając wodą. Doprawić solą i pieprzem, odparować. Miękką cielęcinę wymieszać z kaszką, cebulą i 1 jajkiem, doprawić przyprawą do cielęciny lub ziołami. Ulepić pulpeciki i obtoczyć je w roztrzepanym drugim jajku oraz bułce tartej.
  • Ziemniaki i brokuła ugotować w osolonej wodzie al dente. Nadziewać na szaszłyki na przemian z pulpecikami. Polać oliwą z oliwek i zapiekać pod średnio rozgrzanym grillem w piekarniku przez około 30 minut, raz przewracając szaszłyki. Danie posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z sosem miętowym (przepis poniżej).
Sos miętowy
Sos miętowy przygotowany na bazie białego wina, z dodatkiem pieczonego jabłka. Tak jak każdy sos miętowy, tak i ten będzie nieco gorzkawy, ale ma idealną gętą konsystencję i wyjątkowy, intensywny smak. Można go wykorzystać jako dodatek do mięsa lub też w kanapkach. Wystarczy jego niewielka ilość. Składniki:
1 cebulka szalotka, pokrojona
2 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki białego wina
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
2 garście liści świeżej mięty, posiekane
1/2 jabłka, pokrojonego w kosteczkę

Wykonanie:
W rondelku na oleju zeszklić cebulkę. Dodać wino i gotować przez około 5 minut. Wsypać cukier, dodać miód, szczyptę soli, pieprz oraz miętę. Gotować razem bez przykrycia, większość płynu odparować. Na koniec dodać jabłko. Przykryć rondelek i dusić przez chwilę. Sos przetrzeć przez sitko drewnianą łyżką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz