Składniki, 2 porcje:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 cebulka szalotka, obrana i pokrojona w kosteczkę
• około 3/4 słoika litrowego dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
• gorący bulion lub woda
• sól
• 1 laska wanilii (lub 1/2), przepołowiona wzdłuż, wyłuskane ziarenka
Dodatki: świeżo zmielony czarny pieprz, grzanki z masłem Wykonanie:
- W rondlu lub garnku z grubym dnem na oliwie zeszklić cebulkę, mieszając od czasu do czasu, nie rumieniąc. Dodać dynię, doprawić solą i smażyć przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Wlać gorący bulion lub wodę w takiej ilości, aby przykryć nią dynię. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 minut lub aż dynia będzie całkowicie miękka.
- W połowie gotowania dodać wyłuskane ziarenka wanilii i pustą laskę wanilii. Usunąć pustą laskę, zupę zmiksować na puree. Doprawić ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z grzankami.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz