poniedziałek, 14 marca 2011

Zupa krem z dyni z wanilią / Filet z łososia z zieloną fasolką i opiekanymi ziemniaczkami - Spring

Składniki, 2 porcje:

1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebulka szalotka, obrana i pokrojona w kosteczkę
około 3/4 słoika litrowego dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
gorący bulion lub woda
sól
1 laska wanilii (lub 1/2), przepołowiona wzdłuż, wyłuskane ziarenka

Dodatki: świeżo zmielony czarny pieprz, grzanki z masłem Wykonanie:
  • W rondlu lub garnku z grubym dnem na oliwie zeszklić cebulkę, mieszając od czasu do czasu, nie rumieniąc. Dodać dynię, doprawić solą i smażyć przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Wlać gorący bulion lub wodę w takiej ilości, aby przykryć nią dynię. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 minut lub aż dynia będzie całkowicie miękka.
  • W połowie gotowania dodać wyłuskane ziarenka wanilii i pustą laskę wanilii. Usunąć pustą laskę, zupę zmiksować na puree. Doprawić ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z grzankami.
 
Składniki:

200 g filetu łososia
100 g ugotowanej zielonej fasolki
1/2 drobno pokrojonej cebuli, zeszklonej na oliwie
5 ugotowanych i lekko zgrilowanych ziemniaków, potatoes

Wykonanie:

Fasolkę gotuję 5 minut, polewam 2 łyżkami oliwy i posypuję zeszkloną cebulą, doprawiam solą i pieprzem. Łososia doprawiam solą i pieprzem smażę na odrobinie oleju na patelni. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie a później odrobinę grilluję posypane ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz