sobota, 2 kwietnia 2011

Sałatka Sherry z grillowanym łososiem i świeżymi truskawkami

Składniki, 2 porcje:
2 filety z łososia po około 150 g każdy
garść młodych liści mieszanki sałat (np. szpinak, rukola, zwykła lub karbowana sałata, botwinka)
około 30 g tartego parmezanu
1 mała młoda i łagodna cebulka cukrowa, pokrojona na plasterki
10 dojrzałych i słodkich truskawek, przekrojonych na połówki
świeżo zmielony czarny pieprz
Winegret i marynata sherry:
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki miodu
6 łyżek słodkiego wina sherry
sól i świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki (oprócz oliwy z oliwek) winegretu i marynaty wymieszać w miseczce. Podzielić na 2 części i jedną z nich wymieszać z oliwą z oliwek.
  • Drugą część bez oliwy wykorzystać jako marynatę do łososia. Umieścić ją razem z rybą w woreczku, wymieszać, tak aby cały łosoś pokryty był marynatą. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Łososia wyjąć z marynaty i ułożyć na grillu. Grillować po 3 - 4 minuty z każdej strony, lub do czasu aż będzie wysmażony zgodnie z upodobaniami.
  • Wymieszać liście sałaty z parmezanem, cebulką i truskawkami. Rozłożyć na talerze i polać połową winegretu z dodatkiem oliwy z oliwek. Ułożyć łososia i skropić go resztą winegretu, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz